Welkom

 

 Cursussen

 

 Cursusdata

 

 Cursus prijzen

 

 Vraag & Antwoord

 

 Gastenboek

 

 Contact

 

 

 

 

Geen vaarbewijs?
550,- euro boete

 

Het weer voor de watersport

 

 

 

De cursussen van Vaarschool IJssel

 
Met behulp van ervaren en praktijkgerichte docenten verzorgt Vaarschool IJssel vanuit Rheden (nabij Arnhem, A348) groepscursussen en privécursussen Klein Vaarbewijs 1 en 2. Daarnaast bieden wij u praktijkcursussen aan, waardoor u wegwijs wordt gemaakt met het manoeuvreren van een vaartuig en de vaarregels en reglementen in de praktijk.

 

Groepscursussen of privécursussen
De groepscursussen Klein Vaarbewijs 1 en 2 bestaan beide uit zes lesavonden. Het programma van Klein Vaarbewijs 1 richt zich op de theorie van het varen, de vaarreglementen, vaaromstandigheden en de veiligheid op het water. Aanvullend hierop richt Klein Vaarbewijs 2 zich op het praktisch werken met zeekaarten van het IJsselmeer, de Waddenzee, Westerschelde en Oosterschelde (navigeren op open water). Onderwerpen die aan de orde komen op onze cursussen zijn:
 
 Cursus Klein Vaarbewijs 1    Cursus Klein Vaarbewijs 2

 1.

Reglementen voor binnenwateren

 2.

Binnen en Buitenboordmotoren

 3.

Vaarwegen en markering

 4.

Varen en manoeuvreren

 5.

Schipperen
 

 1.

Scheepvaartreglement Westerschelde

 2.

Navigeren, op de kaart

 3.

Navigeren, van kaart naar kompas

 4.

Navigeren, van kompas naar kaart

 5.

Deviatie bepalen, peilingen, verticale getijdenbewegingen

 6.

Horizontale getijdenbewegingen
 
In beide cursussen wordt gewerkt met het Leidraad voor het Vaarbewijscursusboek. In de cursussen wordt voortdurend de theorie afgewisseld door praktische voorbeelden. Zodoende komt de stof meerdere keren aan de orde.

Aan het begin van elke cursus wordt er teruggeblikt op de onderwerpen van de vorige cursus en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. In de laatste les wordt een proefexamen afgenomen die in de lijn ligt met het landelijke Vamex examen.

Het volgen van een op maat gesneden privécursus of een extra privé- examentraining is ook mogelijk. Voor meer informatie over deze op maatgesneden cursussen klik hier.
 
Examen Klein Vaarbewijs
Om het vaarbewijs te krijgen moet u een examen afleggen bij het landelijke examenbureau Vamex. Het examen kan op een door u zelf vastgestelde datum worden gemaakt.
Er zijn diverse examen plaatsen verspreid over het land. De uitslag van het examen wordt direct aan u bekend gemaakt. Voor meer informatie over het landelijk examen klik hier  www.vamex.nl

Het landelijke examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen waarvan u maximaal 80 punten kunt scoren. Om te slagen moet u minimaal 56 punten halen. Voor personen met leer- en/of leesproblemen (dyslexie) bestaat de mogelijkheid tot het afleggen van een mondeling examen. Hiervoor is een verklaring van een arts of een directeur van een opleidingsinstituut (geen vaarschool) vereist.
 
Praktijkcursussen
Voor veiliger varen en het leren manoeuvreren bieden wij een praktijkcursus aan, op uw eigen vaartuig. Tijdens deze cursus, wordt er geoefend met het aan- en afmeren, stroming, omgang met beroepsvaart en het toepassen van de wettelijke vaarregels in de praktijk. Met deze praktijk cursus leert u omgaan met uw vaartuig door inzicht te krijgen in het gebruik van alle techniek aan boord.
 

 Cursuslocatie Rheden

 Mauritiusstraat 58

 6991 CC Rheden

 Tel.: 026-4953936 - 06-25064461

 

 Onze Cursussen

 

 Voortvarend verzekerd

 

  © Copyright Vaarschool IJssel Rheden